Foodish

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör, kallt
1 msk vatten, kallt
 
Fyllning:
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 röd paprika
2 klyftor vitlök
1 förp bacon (à 140 g)
150 g fetaost
2 tsk torkad oregano
150 g ost, riven (gärna lagrad prästost)
salt
peppar

Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar, nymalen
cayennepeppar, en knivsudd
 
Gör så här:
Pajskal: 
Skär smöret i tärningar.
Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig deg med fingrarna.
Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck/kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. 
Nagga pajskalet och låt det sedan stå i kylskåp ca 20 minuter innan förgräddning.
Sätt ugnen på 175 grader.
Förgrädda pajskalet 10-12 minuter.

Fyllning:
Skär kycklingfiléerna i strimlor.
Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Strimla bacon.
Skala och finhacka vitlöken.
Bryn kycklingen i en rejäl klick smör i en stekpanna.
Lägg över den på ett fat.
Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
Fräs purjolök, paprika och vitlök mjuk i en klick smör.
Blanda sedan samman kyckling, bacon och fräset med purjolök och paprika.
Smaka av med torkad oregano, salt och nymalen svartpeppar.
Lägg fyllningen i pajskalet och smula fetaosten grovt över.

Blanda ihop äggstanningen.
Häll över pajen.
Toppa med riven ost.
Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills pajen fått fin färg.
Servera pajen med en fräsch grönsallad och syrlig vinägrett!

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök
2 klyftor vitlök
olja, att steka i
1 röd chilifrukt
5 cm färsk ingefära 
750 g morot
500 ml kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
vatten
0,5 limefrukt, saften
2 msk crunchy jordnötssmör
salt, efter smak
peppar, efter smak

Till servering:
färsk koriander
rostade jordnötter, hackade
 
Gör så här:
Hacka lök, vitlök och chili (ta bort fröna om du vill ha en mildare soppa).
Skala och dela ingefära i mindre bitar.
Stek allt i en gryta på medelhög värme tills löken blivit glansig.
Skala och slanta morötter.
Tillsätt i grytan tillsammans med kokosmjölk, buljongtärningar och limejuice.
Fyll på med vatten tills allt täcks.
Låt koka ihop tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Tillsätt eventuellt mer vatten om du önskar en tjockare konsistens.
Tillsätt jordnötssmör.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa eventuellt med färsk koriander och lite hackade jordnötter vid servering.

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar.

Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar.

Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.

Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka:

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse:

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng:

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass:

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Måndag:

Rårakor med bacon:

Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs:

Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming:

Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås:

Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära:

Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.

Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.

Strö över 2 msk maizena.

Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.

Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.

Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.

Koka under lock ca 8-10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.

Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.

Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Måndag:

Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.


Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.


Tisdag:

Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.


Aprikoskräm.


Onsdag:

Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.


Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.


Torsdag:

Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.


Chokladkräm.


Fredag:

Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.


Peach Melba:

Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.


Lördag:

Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.


Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.


Söndag:

Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.


Helens bästa äppelkaka.

Ovido - Quiz & Flashcards